Turnépremiär: Ola Magnell - av Jonas Nilsson

 

Ola Magnells ensamturné runt Västra Götaland startade en fredag i det lilla västkustsamhället Hamburgsund. Det är en äldre publik på plats denna kväll, mestadels fyrtiotalister som hade Ola som stor idol under sin ungdomstid. Där satt också ett och annat barn till dessa fyrtiotalister som fått sin beskärda del av Olas samhällskritik och vardagsskildringar under sin uppfostran.

Olas skivkarriär sträcker sig från tidiga sjuttiotalet med singeln Påtalåten till senaste albumet Vallmoland som kom ut 2003. Mellan dessa år har han hunnit med otaliga skivsläpp och än mer spelningar. Det är klart att han, med denna bakgrund, har höga förväntningar på sig av sin publik. Kanske var det dessa förväntningar som gjorde att Ola var nervös i början av spelningen.

Första delen präglas av bortglömda ord och verser, missar i ackord och otydliga slut på låtarna, allt inramat med krystat mellansnack och krassligt ljud. Publiken verkade dock ha överseende med alla misstagen och tar Ola Magnell till sina hjärtan.

I andra delen släpper dock spänningarna. Ola skämtar och det blir en fin stämning i lokalen. Han levererar de hits som han känner sig säker i och publiken klappar och sjunger med.

Ola Magnell har verkligen tänkt till i sina texter. Hans nasala stämma kommer till sin rätt med en naken gitarr. Inga överproducerade synthar och inget komp utan bara Ola Magnell och gitarren. Denna kväll väcktes mina barndomsminnen till liv igen.

Jonas

 

© Jonas Nilsson 2005

Från LABYRINT (www.labyrint.nu)