Redbergsteatern

Göteborg 23 september 2003

 

Ola Magnell (sång & gitarr).

 

Läs Magnus recension!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kväll med Ola i fokus!

av Magnus Andersson

 

Jag var på Ola Magnells spelning på Redbergsteatern den 25 september. Trots en blygsam annonsering var alla platser bokade några veckor innan konserten och teatern var fullsatt med något hundratal förväntansfulla människor när Ola intog scenen för två 35-minuterspass med fikapaus emellan. Ola fängslade snabbt publiken med sitt glänsande gitarrspel och en lång rad låtar ur sin repertoar.

 

Jag har säkert glömt flera låtar som spelades men vi bjöds bland annat på gamla mästerverk som Ungmön Dansar,  Nya perspektiv och Pappa. Vidare Dimman igen, Tomma tunnor (med fantastiskt välljudande mjukt och känsligt gitarrspel) och Ett hus. Från senaste plattan bland annat Blues för Amadeus, Änglar finns och Nu faller mörkret (mycket fint framförd som ett av extranumren). Bland lite mer svängiga och rockiga låtar fanns bland annat Rulltrappan, Fältekot, Opportunisten och Messias, samt från Vallmoland Grumliga Motiv, vilka övertygande framfördes med kraft och känsla!

 

Publikens gensvar blev större vartefter spelningen pågick. Minst lika förväntansfulla som vid konsertens inledning var vi inför den andra halvleken, och blev inte besvikna! Efter sista ordinarie låten applåderades Ola in, först en gång och sedan ytterligare minst ett par gånger till, där ett par ytterligare låtar gavs vid varje inrop. Ola bjöd oss till slut, att sjunga allsång i Kliff samtidigt som han med en ironisk blinkning undrade hur han skulle "bli av med oss". Som av en händelse hade kanske en jobbig stämning av en troligen av konsertvärme påverkad gitarr kunnat få oss, omättliga publik, att svalna. Men inte en kväll med Ola i fokus! Men efter bland annat några helt fantastiska toner från en nyinövad oerhört vacker Beatles-låt så avslutades konserten med att Ola på scenen tackades för kvällens insats och för sin stora betydelse som artist.

 

Alltså, en mycket fin, efterlängtad och lyckad kväll. (Men nog borde väl kvällen ha förevigats med en ljudinspelning?) Ola är idag ensam med gitarr verkligen grym! Fantastiskt skarp musikaliskt och i budskap, och som artist troligen mer autentisk och övertygande än någon annan.

 

© Magnus Anderson 2003

Foto: © Sten Johansson, Borås.